Dani srca u Opatiji 2023 i utrka “Trčimo za srce”
Dani srca u Opatiji 2023 i utrka “Trčimo za srce”

Dani srca u Opatiji 2023 i utrka “Trčimo za srce”

Dani Srca u Opatiji 2023.

Moja prva službena utrka… Prva utrka koju nikada neću moći zaboraviti… Prepuna emocija… Uzbuđenja… Veselja… Radosti… Straha hoću li uspjeti doći do cilja… Hoću li moći istrčati Dani Srca 2023 Opatija… Još jedan Dunjin osmjeh na licu zbog osvojene medalje… “JA TO MOGU”…

Humanitarna utrka “Trčimo za srce”

Za početak ukratko o utrci. U sklopu programa Dani srca koja se održala 29.09-30.09.2023 kojeg povodom Svjetskog dana srca organizira opatijska Thalassotherapija, specijalna bolnica za bolesti srca, pluća i reumatizma, održana je humanitarna utrka naziva “Trčimo za srce” koja je okupila tristotinjak sportaša i rekreativca. Cilj utrke je bio osvještavanje građana o važnosti očuvanja zdravlja srca, što je i ove godine prepoznao velik broj natjecatelja, među kojima je bio i gradonačelnik Fernando Kirigin te zamjenica Kristina Đukić.

Staza je bila dugačka 5 km, a njen start je bio u centru Opatije na Slatini. Staza je dalje vodila ulicom Maršala Tita, Rikarda Katalinića Jeretova do raskrižja na Tošini te natrag do Slatine. Zgrijavanje tristotinjak trkača vodio je hrvatski poznati fitness trener Mario Valentić.

Potaknuta humanitarnom pozadinom ove utrke odlučila sam se prijaviti na svoju prvu službenu čip utrku. Prijava, uplata kotizacije i čekanje dana utrke. Do početka utrke mnogo puta sam htjela odustati, ali nisam se dala obeshrabriti. Zbog ovog razloga teško je napraviti prvi korak, uvijek je strah prisutan, bez obzira što je to bila utrka humanitarnog karaktera. Uvijek sumnja u sebe i vlastite sposobnosti.

Nevolje na stazi

I nakon Zajedničkog slikanja u obliku srca, zagrijavanja, START. Voditelj je trubicom označio u 10:00 H početak utrke. Masa trkača na startu, a ja sam se osjećala kao da će me svaki čas netko pregaziti. Krenula sam u trku veoma rezervirano. Nisam dala 100% svojeg kapaciteta. Ulice koje vode do Tošine su blago strme i tu sam izgubila dosta snage i energije.

Iz meni nepoznatog razloga desna tenisica mi se nekoliko puta odvezala, te sam nekoliko puta stala da je zavežem.Na kraju sam utrku završila na 102. mjestu u kategoriji žena od 144 natjecateljica. Osjećam da sam mogla dati mnogo više i bolje ali ipak je to moja prva službena utrka. Ima još mnogo prostora za napredak.

Glavni cilj utrke

Utrka je, kao i cjelokupna dvodnevna manifestacija Dana srca, održana s ciljem podizanja svijesti o važnosti tjelesnih aktivnosti kao načina prevencije bolesti kardiovaskularnog sustava koje su vodeći uzročnik smrti u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Dio sredstava od prikupljenih kotizacija namijenit će se za rad riječke udruge Srce za nju koja svojom skrbi pomaže ženama ugroženima od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti.

Svake godine 29. rujna kultne znamenitosti širom svijeta zasvijetle crveno kako bi se podigla svijest o kardiovaskularnim bolestima, prvom ubojici na svijetu. Tako se i ove godine Opatija pridružiti osvjetljavanju zdravlja srca. Opatijski simbol „Djevojka s galebom“ i ustanova koja liječi srce „Thalassotherapija Opatija kroz cijeli tjedan svjetlili su crveno.

Startni broj 161
Prvi startni broj u životu, Opatija

Dani srca Opatija 2023
Zajednička slika prije utrke Opatija 2023
Prije utrke sam imala stav “Što je meni ovo trebalo”, ali nakon prelaska ciljne ravnine, bez obzira na razvezanu desnu tenisicu i rezultat osjećala sam se prekrasno. Naprosto fantastično. Još jednom sam sama sebi pokazala da se treba suočiti sa svojim strahovima, sumnjama i krenuti u nepoznato jer nikada ne znaš gdje te taj korak može odvesti. Mene je doveo da za 14 dana idem na novu utrku, a o novoj utrci gdje se održava i o svim detaljima uskoro.

I zato nikada ne odustaj jer te možda baš taj zadnji korak može dovesti do pobjede.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)